Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Dodávky energií – informace k pomoci ze strany MPSV

Vážení,

v souvislosti s náhlým ukončením dodávek energií od Bohemia Energy a dalších společností, ke kterému došlo napříč celou Českou republikou, bychom Vás rádi za Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) seznámili s možnou pomocí ze strany Úřadu práce (ÚP ČR). Do režimu dodavatelů poslední instance (DPI) se dostalo zhruba 20 % všech domácností. V gesci MPSV je možné pro podporu občanů, kteří se vlivem vysokých záloh a růstu cen energii ocitli v nouzi, využít zejména následujících nástrojů:

  • Mimořádná okamžitá pomoc (MOP): jedná se o jednorázovou dávku ze systému pomoci v hmotné nouzi; informační leták zasíláme k případnému využití v příloze. Podrobné informace lze nalézt ZDE.
  • MOP – vyúčtování DPI: směřuje zejména na domácnosti, které přešly do standardního režimu (tj. mají již běžnou smlouvu na dodávku energií), při konečném vyúčtování u DPI jim byly vyměřeny nedoplatky a na tyto nedoplatky nemají dostatek vlastních prostředků, případně by je úhrada dostala do stavu hmotné nouze.
  • MOP: je určena zejména pro osoby, které zaplatily vysoké zálohy a nezbývá jim dostatek prostředků na zajištění dalších základních potřeb (nájem, zimní oblečení, atd.)

Příspěvek na bydlení: touto dávkou stát pravidelně přispívá na náklady na bydlení, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení (vztahuje se k nájemnímu a vlastnickému bydlení). Podrobné informace lze nalézt ZDE.

Přestože oblast energetiky nespadá do gesce MPSV ani ÚP ČR, snažíme se občanům zprostředkovat alespoň základní poradenství ohledně jejich situace, kdy čerpáme zejména z informací od Energetického regulačního úřadu. Přehledně zpracované otázky a odpovědi, včetně podrobnějších informací lze nalézt ZDE, přičemž naprosto klíčové je v tuto chvíli směrovat domácnosti na uzavření standardní smlouvy, tj. co nejrychlejší ukončení režimu DPI.

Pro komplexní informaci uvádíme, že na MPSV připravujeme mimořádné navýšení normativních nákladů na bydlení pro rok 2022 tak, aby umožnily zohlednit růst cen energií. Pravidelnou zákonnou valorizací se toto skokové navýšení cen energií do normativů nepromítne, proto jsme na základě predikce od MPO připravili mimořádnou úpravu ve formě novely zákona o státní sociální podpoře.

S cílem zajištění maximální míry informovanosti občanů o možné pomoci Vás tímto žádáme o zprostředkování těchto informací dále.

Předem děkujeme za spolupráci.


Ing. František Barták

bezpečnostní ředitel
vedoucí oddělení bezpečnosti, krizového řízení a řízení rizik

tel.: 221 922 564, +420 778 728 907
frantisek.bartak@mpsv.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Na Poříčním právu 376/1
128 00  Praha 2

www.mpsv.cz

Sdílet: