Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Tůňka na Havránku

Voda znamená život. Kdysi byla krajina plná vody, mokřadů, studánek a potůčků. Hospodařením člověka se potoky narovnaly, mokřady vysušily, tůňky a rybníčky byly zrušeny nebo přeměněny k intenzivnímu chovu ryb. A tak spousta tvorů obývajících vody ztratila místo k žití. Ještě nedávno běžní raci, skokani, kuňky a čolci nejsou skoro k nalezení.

Na potoku Havránek ve Vidči byl odpradávna malý rybníček. Protože se ale v posledních letech neudržoval, došlo k jeho zazemnění hlínou z potoka a následnému zarůstání, což je přirozený proces. Místo vodní hladiny tu zbylo páchnoucí bahno pokryté jedním druhem trávy. A to je na tak pěkné místo málo.

Správa CHKO Beskydy se domluvila s Obecním úřadem Vidče a z Programu péče o krajinu zafinancovala obnovu tůňky. Stavební práce zajistila obec. Vznikla zde vodní plocha asi o 350m2, která má v nejhlubším místě 1,5m.  Hloubka se směrem k okrajům postupně snižuje, aby se voda mohla na jaře prohřívat, což bude vyhovovat obojživelníkům a pobřežním rostlinám. Tato voda není v žádném případě určena ke koupání a chovu ryb.

Nově vzniklá tůň bude sloužit hlavně přírodě. A  pokud v zimě zamrzne, poslouží dětem jako kluziště.

F. Jaskula

Sdílet: